Het Kinderbrandwondenfonds - WalkOn " the Safe ride "

WalkOn “the safe side”

Ook in 2017 is er een WalkOn-wandelcriterium, waarbij solidariteit centraal staat. Samen stappen we dit jaar voor  “Het Kinderbrandwondenfonds”.

Elk jaar starten er ongeveer 600 volwassenen en 350 kinderen hun revalidatie bij Oscare vzw. Oscare is een nazorgcentrum voor iedereen die geconfronteerd wordt met de gevolgen van brandwonden en littekens. En met iedereen bedoelen we inderdaad iedereen uit de ruime omgeving van de (brandwonden)patiënt. De nazorg start op het moment dat men het ziekenhuis verlaat.  Er wacht hen een lange weg: het dag en nacht dragen van drukkledij, dagelijkse wondzorg, kinesitherapie, psychologische begeleiding en vooral: de draad van het leven weer opnemen na zo een ingrijpende gebeurtenis. Kinderen met brandwonden worden zelfs tot op jongvolwassen leeftijd opgevolgd en correctieve chirurgie is meer dan eens nodig. Want littekens groeien nu eenmaal nooit helemaal mee.

Om het comfort en de integratie van mensen met brandwonden te bevorderen, staat een heel team van vrijwilligers, paramedici en medici voor hen klaar. Niet alleen de best mogelijke nazorg wordt hier aangeboden, maar vooral: alle nazorg onder één dak, in een huiselijke omgeving waar mensen zich “thuis” voelen en waar ook ervaringsdeskundigen je bijstaan. Op deze unieke wijze biedt Oscare betaalbare nazorg aan.

Naast de nazorg wordt er door deze organisatie ook veel aandacht besteed aan de preventie van brandwonden. De meeste ongelukken gebeuren thuis of tijdens sport- en vrijetijdsbeleving maar ook woningbranden eisen een zware tol, elk jaar opnieuw vallen er dodelijke slachtoffers. Meer zelfs dan in de ons omringende landen.

Brandwondenpreventie is nochtans samen te vatten in enkele regels: hang rookmelders, bespreek een vluchtplan en leef brandveilig: van tablet tot verlengsnoer, van warme soep tot wc ontstopper: het gevaar schuilt overal en we staan er niet bij stil!

Trouwens: van schaafwonde tot blaar, van zonnebrand tot berenklauw… ook als wandelaar wordt je wel eens geconfronteerd met brandwonden.

Tijd dus om naast een solidariteitsactie WalkOn dit jaar ook te koppelen aan een informatieve campagne. Tijdens de wandeltochten van WalkOn wordt er samen met het Kinderbrandwondenfonds van Oscare een speciaal leerrijk kidspad uitgestippeld dat kinderen én ouders op weg zet naar een brandveiliger leven. Op verschillende locaties zal hun vrijwilligersteam aanwezig zijn. Op de infostand vind je educatieve spelletjes, een zonnemelk smeerpunt en zelfs een woningbrandsimulator, de FLAMIOMOBIEL waardoor je letterlijk en figuurlijk met de neus op de feiten wordt gedrukt: “Brandveilig leven begint bij jezelf!

Per inschrijving wordt er 0,5 € gestort aan het Kinderbrandwondenfonds. Naast verbandmateriaal voor mensen met brandwonden en  psychologische ondersteuning voor het ganse gezin wordt hiermee ook brandwondenpreventie op scholen in heel Vlaanderen gefinancierd.