WALKING MAGAZINE

Walking Magazine is hét tijdschrift over wandelen, gezondheid en natuur. Boeiende bijdragen, een lezersvriendelijke lay-out en vlot leesbare artikelen maken dat dit magazine zich meer dan ooit richt naar de moderne, actieve Vlaming, die houdt van een gezonde vrijtijdsbesteding. Walking Magazine richt zich op toeristische reportages over de mooiste streken in België, informatie over wandelmogelijkheden in binnen- en buitenland, wandeltochten gaande van korte dagtochten tot avontuurlijke meerdaagse en de laatste nieuwe wandelgadgets. In elk nummer voorzien we een wedstrijd met mooie prijzen, gaande van boeken - brochures tot wandelarrangementen. 

WANDELNIEUWS

Waarom wandelen?

Omdat wandelen gewoon dé gezonde natuursport is! We zetten graag enkele voordelen op een rijtje.  Wandelen heeft een positieve invloed op de algemene conditie Wandelen vermindert d ...

Omdat wandelen gewoon dé gezonde natuursport is! We zetten graag enkele voordelen op een rijtje. 

  • Wandelen heeft een positieve invloed op de algemene conditie
  • Wandelen vermindert de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam
  • Wandelen verbetert de bloedtoevoer en zuurstofvoorziening naar ledematen en organen
  • Door te wandelen neemt de botmassa en spierkracht toe
  • Wandelen vormt een goede preventie tegen hart-en vaatziekten
  • Wandelen beïnvloedt de bloeddruk op een gunstige manier 
  • Wandelen versterkt het geheugen en concentratievermogen
  • Wandelen verbetert je stabiliteit en evenwicht
  • Wandelen is een ideaal middel tegen stress
  • Wandelen heeft een positieve invloed op je humeur 

Lees meer

Lees minder

Twee nieuwe wandelnetwerken in Oost-Vlaanderen

Toerisme Oost-Vlaanderen pakt uit met twee nieuwe wandelnetwerken in Scheldeland en het Meetjesland. Wie houdt van wandelen, wordt verwend in Oost-Vlaanderen, want zopas kwamen er in de provincie ...

Toerisme Oost-Vlaanderen pakt uit met twee nieuwe wandelnetwerken in Scheldeland en het Meetjesland. Wie houdt van wandelen, wordt verwend in Oost-Vlaanderen, want zopas kwamen er in de provincie twee nieuwe wandelnetwerken bij. De wandelnetwerken Kalkense Meersen - Donkmeer en Meetjeslandse Bossen serveren samen ruim 330 km extra wandelplezier door prachtige stukjes natuur in Scheldeland en het Meetjesland. Met de kaart bij de hand kunnen wandelaars onbeperkt hun eigen trajecten uitstippelen en telkens zelf de afstand, startplaats en aankomstplaats bepalen. ‘De wandelnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen de voorbije jaren heeft ontwikkeld en de wandelnetwerken die nog in de steigers staan, zijn een echte aanwinst voor het wandeltoerisme in Oost-Vlaanderen. Steeds meer weekendwandelaars weten nu de provincie Oost-Vlaanderen te vinden. 

Lees meer

Lees minder

Streek GR Haspengouw : wandelroute van het jaar

De Streek-GR Haspengouw is tijdens de jaarlijkse fiets- en wandelbeurs in Antwerpen verkozen tot ‘wandelroute van het jaar 2016’. Een gedeelde eerste plaats met het wandelnetwerk Getevallei. De jury prees in haar rapport de variatie van wandelpaden en landschappen: “ook als het lentefris bloesemgeweld er verwaaid is, kun je op ontdekking in de vele natuurgebieden onderweg of langs historische plaatsen zoals Tongeren en Alden Biesen.” De Streek-GR verbindt de mooiste landschapswandelingen van de Greenspots en de Verborgen Moois tot een wandelnetwerk van 182 km.

Haspengouw = afwisseling troef

Haspengouw is vooral als fruitstreek bekend. In de lente zijn het de bloesems die je bekoren, aan het einde van de zomer en in de herfst hangt het sappige fruit aan de bomen. Maar er is veel meer, ieder seizoen opnieuw. Je wandelt door waardevolle beekvalleien, langs kastelen en monumentale hoeves, door boerendorpjes en langs tal van verborgen groene pareltjes. Op de plateaus kan je genieten van een wijds landschap, waarbij de uitzichten soms tot Luik reiken. Landschap, natuur en cultuur gaan hier samen en kneedden een schitterend landschap.

Wat is een Streek-GR?

De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige langeafstandsroute door Haspengouw. De route is 130 km lang en kan je inkorten tot kortere lussen, die je aan de hand van de wandelkaart en 25 knooppunten kunt uitstippelen. De streek-GR verbindt de bestaande Greenspots en Verborgen Moois-wandelingen met elkaar tot een wandelroutenetwerk.
De topografische wandelkaart is op schaal 1:35 000 uitgegeven en bevat allerlei informatie over bezienswaardigheden langs de route, algemene informatie over horeca en logies en openbaar vervoer. De lengte van de verschillende trajecten staat ook op de kaart aangegeven en de kruispunten van verschillende routes kregen een nummer, zodat je eenvoudig je eigen route kunt samenstellen. Daar waar de route samenvalt met andere GR’s bestaat de bewegwijzering uit wit-rode horizontale streepjes, elders zijn het geel-rode streepjes.

Voor wie?

De avontuurlijke wandelaar die van wandelen een daguitstap maakt, komt met de Streek-GR Haspengouw helemaal aan zijn trekken. Je kunt verschillende wandeltrajecten aan elkaar koppelen tot een meerdaagse wandelvakantie.  Wie met de trein reist, kan starten vanuit de stations van Sint-Truiden, Alken of Tongeren. Elk dorpscentrum is ook met de bus bereikbaar. In de omgeving van de streek GR zijn er verschillende leuke logeeradressen. Je kan er dus heel eenvoudig een meerdaags wandelavontuur van maken.

Praktisch:

Wandelkaart: 8 eur (te koop bij RLH, vzw Grote Routepaden en de toeristische infokantoren van haspengouw - Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren)
gratis GPX-tracks downloaden
Logies: www.toerismelimburg.be en www.groteroutepaden.be
Kijk ook op www.wandeleninlimburg.be voor het overige wandelaanbod in Haspengouw en de rest van Limburg.

Nieuwe stadswandelroute in Nieuwpoort

In Nieuwpoort werd afgelopen zaterdag de Stadswandelroute ingewandeld. De Stadswandelroute vat de hoogtepunten van de historische stad Nieuwpoort in één wandeling samen. Vanuit het bezoekerscentrum “Westfront Nieuwpoort” brengt de 7,8km lange traject je naar het sluizencomplex De Ganzepoot, het Bommenvrij, het Marktplein en de Frontzate. Ook kinderboerderij De Lenspolder, de Jachthaven en de Vismijn maken deel uit van de provinciale erfgoedwandelroute.

De route is aangeduid met 272 klinknagels waarop de Stadshalle als historische afbeelding gegraveerd staat. De Kust regio telt inmiddels 10 erfgoedwandelingen allen gebundeld op de www.dekust.be/erfgoedwandelingen

Lees meer

Oost-Vlaanderen krijgt 400 kilometer wandelnetwerk bij.

Het zuiden van de Vlaamse Ardennen wordt tegen volgend jaar verder uitgebouwd tot een aaneengesloten wandelgebied. Ook het wandelnetwerk "Kalkense Meersen - Donkmeer", krijgt een uitbreiding ...

Het zuiden van de Vlaamse Ardennen wordt tegen volgend jaar verder uitgebouwd tot een aaneengesloten wandelgebied. Ook het wandelnetwerk "Kalkense Meersen - Donkmeer", krijgt een uitbreiding, samen goed voor 400 kilometer wandelpaden. Dat meldt Toerisme Oost-Vlaanderen. In september 2015 opende in het Donkmeer (Berlare) de eerste fase van het wandelnetwerk "Kalkense Meersen - Donkmeer". "Na voltooiing van het Sigmaplan in 2017 krijgen ook de sigmagebieden Wijmeers en Kalkense Meersen hun beloofde wandelnetwerk, met zestig kilometer aan prachtige wandelwegen, op het grondgebied van de gemeentes Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen", zegt woordvoerder Steven De Backer (Toerisme Oost-Vlaanderen).

"Het totale netwerk 'Kalkense Meersen - Donkmeer' zal zo'n 160 kilometer aan wandelpaden omvatten. De Kalkense Meersen tellen 800 hectare aaneengesloten en bloemrijke graslanden, doorsneden met sloten en grachten en bevolkt door tal van amfibieën en watervogels.
Vlaamse Ardennen: "Ongebreideld wandelplezier"

In de Vlaamse Ardennen krijgt het wandelnetwerk "Getuigenheuvels" vanuit Brakel een oostwaartse aansluiting op het wandelnetwerk "Pajottenland" in de buurt van Geraardsbergen.

"Het nieuwe netwerk maakt meteen ook een sprong noordwaarts, richting Zwalm", gaat De Backer verder. "Zo komen er in een klap meer dan 300 km aan nieuwe wandelpaden bij en worden de Vlaamse Ardennen onmiskenbaar op de kaart gezet als Oost-Vlaanderens topbestemming voor ongebreideld wandelplezier."

Het aanbod wordt er meer dan verdubbeld en wordt verdeeld over twee nieuwe wandelnetwerkkaarten. Samen met het netwerk "Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen" dekken deze netwerken zowat de helft van de hele regio.

Bron : deredactie.be 

Lees meer

Lees minder

Groot wandelboek Vlaanderen

In de afgelopen twee jaar stapte Michaël Cassaert, natuur- en landschapsbeheerder van opleiding meer dan duizend kilometer in Vlaanderen op zoek naar de mooiste landschappen en de mooiste veldweg ...

In de afgelopen twee jaar stapte Michaël Cassaert, natuur- en landschapsbeheerder van opleiding meer dan duizend kilometer in Vlaanderen op zoek naar de mooiste landschappen en de mooiste veldweggetjes.   De 75 prachtigste tochten worden gebundeld in het Groot wandelboek Vlaanderen, goed voor 750 kilometers wandelplezier.  Centrale thema's in deze Vlaanderengids zijn de te vaak vergeten stukjes natuur en de rustige dorpjes. Met dit wandelboek in de hand loop je niet voorbij aan de talrijke, vaak onopvallende, bezienswaardigheden onderweg. De tochten variëren tussen de 5 en de 20 kilometer en zijn haalbaar voor het hele gezin. Elke wandeling is uitgetekend op een overzichtelijke kaart en bij iedere tocht hoort een uitgebreide blok praktische informatie: moeilijkheidsgraad van de tocht, startplaats, parkeermogelijkheden, kanalen voor meer info... Hierdoor wordt deze gids een gouden leidraad, voor vooraf en onderweg!

Het Groot wandelboek Vlaanderen is vanaf begin mei verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Uitgeverij Lannoo. 

Lees meer

Lees minder