WANDELEN IN VLAANDEREN, 

DAN ZIT JE BIJ WANDELSPORT VLAANDEREN GOED! 

WANDEL MET ONS MEE

Wandelen is tegenwoordig hipper dan ooit. Steeds meer en meer mensen willen bewegen en dragen een actieve en gezonde levensstijl hoog in het vaandel. Doelstellingen als 10.000 stappen per dag halen en een goede conditie opbouwen, behoren niet langer tot de streefdoelen van enkelingen. En dan wordt steeds vaker aan wandelen gedacht. Wandelsport Vlaanderen staat voor wandelen in al haar facetten. Iedereen op een verantwoorde manier aan het bewegen=wandelen krijgen is onze opdracht. Zo dragen we bij aan een gezondere en vitalere levensstijl.

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Voor de wandelaar

Evenementen, training, begeleiding, wandelroutes, wandelreizen en informatie zijn de hoofdaccenten binnen de werking van onze wandelsportfederatie. Elke wandelaar in Vlaanderen kan gebruik maken van onze diensten en producten, maar als lid van Wandelsport Vlaanderen geniet je extra voordelen. Je kan lid worden via een van onze 325 plaatselijke wandelverenigingen of individueel lid worden van onze wandelsportfederatie. Ruim 60.000 leden zijn u vooraf gegaan.

Voor wandelaanbieders

Wandelsport Vlaanderen vzw verenigt als erkende sportfederatie 325 Vlaamse wandelaanbieders/wandelclubs. Jaarlijks staan ze garant voor 1300 wandelorganisaties allen gebundeld in Walking in Belgium, goed voor 1.700.000 deelnames. Wij ondersteunen onze aangesloten verenigingen met advies, informatie, kennis, beleid, opleidingen, communicatie- en promotiematerialen. Daarnaast sluiten we collectieve verzekeringen voor hen af.

Ben jij ook zo verzot op wandelen? Wil je als vereniging kennis maken met onze federatie? Kom gerust eens wandelen op één van onze organisaties of neem contact op via ons secretariaat.

RECENT WANDELNIEUWS

Wandelgemeente van het jaar

Wandelen is in, wandelen is HOT en al lang niet meer exclusief weggelegd voor de doorwinterde wandelaar of voor de vijftigplusser. Tegenwoordig gaan we met ons allen op zoek naar de leukste wandelroutes en -activiteiten. Als het op wandelen aankomt vormt Wandelsport Vlaanderen vzw het uithangbord bij uitstek. We willen niet alleen iedereen stimuleren om te wandelen, voortaan willen we samen met enkele externe initiatiefnemers & toeristische actoren die inzetten op wandelen jaarlijks de titel “ wandelgemeente van het jaar” uitreiken.

Een jaarlijkse wedstrijd waarbij een vakjury en heel wandelend Vlaanderen aan de hand van de ingediende kandidaturen op zoek gaan naar de Vlaamse gemeente/stad met de mooiste en meest duurzaam verankerde realisaties op vlak van de recreatieve en sportieve wandelbeleving. De uiteindelijk winnaar wordt niet alleen beloond met de award “wandelgemeente van het jaar “, daarnaast wordt de winnaar een jaar lang uitgebreid in de kijker gezet door Wandelsport Vlaanderen vzw.

De voorbije maanden kregen Vlaamse gemeenten/steden de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen voor de titel " wandelgemeente van het jaar". Hun kandidaatstelling werd gestaafd door middel van een dossier waarbij ze de realisaties op het vlak van wandelfaciliteiten binnen de gemeente/stad toelichten. Het dossier diende te voldoen aan een aantal criteria en aandachtspunten. Op basis van de ingediende kandidaturen selecteerde de vakjury een shortlist van 5 gemeenten/steden.  De vakjury lette onder andere op de duurzaamheid en toegankelijkheid van de wandelfaciliteiten, de aantrekkelijkheid van het landschap en de inbedding van verkeersluwe wandelwegen, de ontwikkeling van nieuwe wandelmogelijkheden en de externe communicatie  die de gemeente/stad voert.

In een tweede ronde kunnen jullie vanaf 20 april tem 30 augustus 2023 stemmen op jullie favoriete wandelgemeente. Op 31 augustus maken we de top drie bekend, waarna een derde stemmenronde (publiek + vakjury) volgt. De genomineerde gemeente/stad met het meeste aantal stemmen achter de naam ontvangt op zaterdag 7 oktober de award 'wandelgemeente van het jaar 2023'

Volgende gemeenten/steden ** maken kans op de begeerde award ' wandelgemeente van het jaar' :     

Je stem uitbrengen kan je HIER  (stemmen kan vanaf 20.04.2023)

* Wandelgemeente van het jaar is een concept uitgaand van Wandelsport Vlaanderen vzw in samenwerking met Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Natuurpunt en Trage Wegen. De vakjury is samengesteld uit 3 leden van Wandelsport Vlaanderen vzw aangevuld met 4 externe leden. 

** Kandidaten lukraak opgegeven. 

Stap mee tijdens de Roze Mars

Wat vliegt de tijd! De zevende editie van De Roze Mars, staat alweer voor de deur. Ook dit jaar willen we als trouwe partner van Pink Ribbon jullie opnieuw allemaal bewustmaken om een gezonde en actie ...

Wat vliegt de tijd! De zevende editie van De Roze Mars, staat alweer voor de deur. Ook dit jaar willen we als trouwe partner van Pink Ribbon jullie opnieuw allemaal bewustmaken om een gezonde en actieve levensstijl na te streven. Eén vrouw op negen krijgt in haar leven te maken met borstkanker, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Wist je dat één op drie kankerdiagnoses kan vermeden worden door een gezonde levensstijl. Voldoende beweging is daarbij al een hele stap in de goede richting. En dat hoef je ons bij Wandelsport Vlaanderen vzw natuurlijk geen twee keer te zeggen.  Daarom willen we je dit jaar opnieuw aansporen om van 1 tot 31 mei 2023 je wandelschoenen aan te trekken en meer te bewegen.

.

 

 

Lees meer

Lees minder

Neem voortaan Wandelsport Vlaanderen overal mee in je broekzak!

Download nu de Wandelsport Vlaanderen app, gemaakt voor wandelliefhebbers door wandelliefhebbers. Wandelsport Vlaanderen vzw wou al langer dan vandaag een eigen app-toepassing creëren met nati ...

Download nu de Wandelsport Vlaanderen app, gemaakt voor wandelliefhebbers door wandelliefhebbers.

Wandelsport Vlaanderen vzw wou al langer dan vandaag een eigen app-toepassing creëren met nationale reikwijdte.  Het is eindelijk zover!  De WANDEL.BE-app is bedoeld voor alle wandelaars, jong of oud, met of zonder lidmaatschap. De nieuwe app ondersteunt de missie van onze wandelsportfederatie. Wandelaars kunnen vanaf nu in de beste omstandigheden op zoek gaan naar alle georganiseerde wandeltochten ingericht door onze lokale wandelverenigingen.

De verschillende functies van de Wandel.be app

De diensten van de applicatie zijn volledig gratis. Binnen de app kan je als lid eenvoudig je lidnummer opgeven zodat je je digitale lidkaart altijd en overal meehebt, handig om te laten scannen bij je inschrijving van de wandeltochten. Verder kun je al het relevante wandelnieuws van Wandelsport Vlaanderen vzw volgen, heb je altijd de meest recente wandelkalender beschikbaar en kun je je favoriete of komende tochten aanduiden.

De wandelclubs van Wandelsport Vlaanderen vzw (zo’n 325) hebben natuurlijk ook hun plaats binnen de app. De nodige filterfuncties geven je hierbij een snel overzicht en per club krijg je overzichtelijk hun georganiseerde tochten te zien.

In een tweede stadium zal de Wandel.be app verder ontwikkeld worden, waarbij nieuwe functionaliteiten en continue optimalisaties centraal staan!  Hierbij denken we aan een koppeling van het elektronisch wandelboekje. Of een Wandel.be toepassing waarbij je je eigen wandeling op kaart kan maken en achteraf downloaden in PDF- of GPX-bestand.  Je wandelroute wordt dan opgeslagen in je persoonlijke ruimte en kan je later delen via een link met andere wandelaars of gebruikers.

Nu beschikbaar op Google Play en App Store!

walking-magazine

walking-magazine

Lees meer

Lees minder

Walking in Belgium 2023: de meest complete wandelkalender

Walking in Belgium is dé meest complete wandelkalender bij uitstek!  Vanaf 11 november a.s. is de wandelkalender 'Walking in Belgium 2023' beschikbaar bij onze lokale wande ...

Walking in Belgium is dé meest complete wandelkalender bij uitstek! 

Vanaf 11 november a.s. is de wandelkalender 'Walking in Belgium 2023' beschikbaar bij onze lokale wandelclubs, de betere boekhandel en onze wandelwebshop. In de wandelbijbel bij uitstek vind je alles wat je nodig hebt om in je buurt of verder weg een mooie wandeling te maken! Om en bij de 1400 wandeltochten staan erin verzameld. Daarmee is deze kalender de perfecte informatiebron voor elke actieve wandelaar. Je leest er immers alles over de parcours, de wandelafstanden, starturen, info over bereikbaarheid met het openbaar vervoer en nog veel meer.

'Walking in Belgium 2023' is eenvoudig te bestellen via de webwinkel van Wandelsport Vlaanderen vzw.

  • leden van Wandelsport Vlaanderen vzw betalen € 8 + verzendkosten
  • niet leden betalen € 17 + verzendkosten

* Niets uit deze uitgave mag op welke wijze ook worden verveelvoudigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Alle informatie in " Walking in Belgium  2023" is eigendom van Wandelsport Vlaanderen vzw en ons overgemaakt door de organisatoren en gepubliceerd onder hun verantwoordlijkheid.

Lees meer

Lees minder

Join the Hiking Family!

Wandelen wint nog dagelijks aan belangstelling. Ons hoofddoel is elkeen aan het bewegen = wandelen te brengen. Met je vrienden, je gezin of in je eentje maakt niet uit. Wandelen heeft niet alleen een ...

Wandelen wint nog dagelijks aan belangstelling. Ons hoofddoel is elkeen aan het bewegen = wandelen te brengen. Met je vrienden, je gezin of in je eentje maakt niet uit. Wandelen heeft niet alleen een helend effect voor je gezondheid. Dank zij de talrijke bepijlde wandelactiviteiten over het hele landsgedeelte kom je onbezorgd op unieke plekjes. Vaak plaatsen waar je het bestaan niet van kent, zelfs heel dichtbij in je eigen buurt. Je hoeft enkel de signalisatie te volgen. Wandelen als lid van Wandelsport Vlaanderen vzw heeft hierbij de vrijheid om zelf te bepalen hoe dikwijls en waar je gaat stappen. Dit allemaal zonder verplichtingen!

Gezondheid, ontdekken en vrijheid zijn niet de enige voordelen. Als lid van Wandelsport Vlaanderen vzw ben je steeds 24/24 en 7/7 verzekerd tijdens al je wandelactiviteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast geniet je van een korting op de georganiseerde wandeltochten, ontvang je gratis het federatietijdschrift "Walking Magazine" en talrijke extra voordelen op diensten of producten van onze wandelsportfederatie en onze partners. 

Ongeacht of je lid wordt bij een plaatselijke wandelclub of rechtstreeks bij de federatie. Met de campagne Join the Hiking Family - Word lid haal je nog een extra voordeel! Kijk snel op onze website en doe je voordeel! 

Lees meer

Lees minder

Ga de wandelchallenge aan!?

Zin om in 2023 je wandelgrenzen te verleggen?  Ga de Challenge aan om minstens een afstand van 42 km, of misschien zelfs een afstand boven de 100 km te wandelen. Binnen Wandelsport Vlaanderen ...

Zin om in 2023 je wandelgrenzen te verleggen? 

Ga de Challenge aan om minstens een afstand van 42 km, of misschien zelfs een afstand boven de 100 km te wandelen. Binnen Wandelsport Vlaanderen vzw kennen we deze challenges ook als langeafstandswandelingen. Onze wandelclubs organiseren samen meer dan honderd langeafstanden per jaar.  Deze challenges worden volledig bewegwijzerd en onderweg zijn rust- en/of bevoorradingszones voorzien. Inschrijven is de boodschap en je kan meteen je wandelchallenge aangaan!

Om makkelijk de weg te vinden naar je volgende wandeluitdaging, werden alle CHALLENGES gebundeld in een handige kalender.  Je kan deze downloaden via HIER 

Lees meer

Lees minder

Taalgrens Trail

De Taalgrenstrail op zondag 30 juli is de natuurwandeling bij uitstek. Het accent ligt op het parcours! Elk jaar trachten we de wandelaar nieuwigheden in het Pajottenland en het Roman Païs aan te ...

De Taalgrenstrail op zondag 30 juli is de natuurwandeling bij uitstek. Het accent ligt op het parcours! Elk jaar trachten we de wandelaar nieuwigheden in het Pajottenland en het Roman Païs aan te bieden. De basisideologie van de wandeling is om zo veel mogelijk grote wegen te ontwijken.

Dit jaar kan je kiezen uit drie afstanden. De trailwalk van 30 kilometer is de ideale afstand om in het zog van de meer geoefende stappers de sfeer van de Flanders Trails op te snuiven. De ultieme uitdaging van 50 kilometer kreeg een upgrade ten opzichte van vorig jaar.  

Wil je erbij zijn? Schrijf dan snel in via Taalgrenstrail.be

Lees meer

Lees minder

Cursus Initiator Wandelen

Ben jij ook een fervent wandelaar en geboeid door deze mooie sport? Wil jij graag een expert worden in de wandelsport? Of heb je interesse om in de toekomst een wandelgroep te begeleiden of wandelinit ...

Ben jij ook een fervent wandelaar en geboeid door deze mooie sport? Wil jij graag een expert worden in de wandelsport? Of heb je interesse om in de toekomst een wandelgroep te begeleiden of wandelinitiaties te geven? Dan is de cursus Initiator Wandelen in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool zeker iets voor jou!

Een nieuwe opleiding is gepland in het voorjaar 2023 met start in september vanuit Willebroek. De opleiding omvat 62 lesuren en bestaat telkens uit 4 modules. Tijdens deze opleidingen leer je groepen begeleiden, veilig en gezond sporten, EHBO, werken met kaart en kompas, maar ook met de wandel-gps,....

Een flinke portie bagage waar je direct in de praktijk mee aan de slag kan! Heb je interesse? 

Meer info over de inhoud van de cursus vind je HIER.  Inschrijven voor de opleiding kan via www.sport.vlaanderen/vts

 

Lees meer

Lees minder

Samen met LOWA, de dagelijkse stap naar wandelen

Instant perfect fit. Dat is het gevoel dat je krijgt als je een LOWA schoen aantrekt. LOWA produceert niet zomaar hoogwaardige outdoorschoenen, maar combineert de liefde voor de natuur met innovatieve ...

Instant perfect fit. Dat is het gevoel dat je krijgt als je een LOWA schoen aantrekt. LOWA produceert niet zomaar hoogwaardige outdoorschoenen, maar combineert de liefde voor de natuur met innovatieve technologieën. Hiermee probeert het schoenenmerk de verwachtingen van outdoorliefhebbers telkens te overtreffen. Al bijna 100 jaar staat LOWA garant voor de beste pasvorm, optimaal comfort en de hoogste kwaliteit. 'Simply more…' is een slogan die LOWA al vele jaren begeleidt en staat voor wat LOWA in essentie betekent: het streven naar 'simply more…'!

Juist daarom zetten wij samen de dagelijkse stap naar wandelen op onze agenda!

Meer info vind je hier

Lees meer

Lees minder

deuter haalt al 125 jaar inspiratie uit de bergen

In 2023 bestaat deuter 125 jaar! Bij het oprichten van zijn bedrijf in postzakken en beurstenten in 1898, had Hans Deuter niet kunnen denken dat het op een dag een van de meest invloedrijke en baanbrekende merken voor rugzakken en slaapzakken ter wereld zou zijn. De drijvende kracht achter dit alles is een passie voor de bergen en de inspiratie die hieruit voorkomt om de beste en meest duurzame producten voor bergliefhebbers te maken.

Meer info vind je hier