Wandelgemeente van het Jaar

Wandelen is in, wandelen is HOT en al lang niet meer exclusief weggelegd voor de doorwinterde wandelaar of voor de vijftigplusser. Tegenwoordig gaan we met ons allen op zoek naar de leukste wandelroutes en -activiteiten. Als het op wandelen aankomt vormt Wandelsport Vlaanderen vzw het uithangbord bij uitstek. We willen niet alleen iedereen stimuleren om te wandelen, voortaan willen we samen met enkele externe initiatiefnemers & toeristische actoren die inzetten op wandelen jaarlijks de titel “ wandelgemeente van het jaar” uitreiken.

Een jaarlijkse wedstrijd waarbij een vakjury en heel wandelend Vlaanderen aan de hand van de ingediende kandidaturen op zoek gaan naar de Vlaamse gemeente/stad met de mooiste en meest duurzaam verankerde realisaties op vlak van de recreatieve en sportieve wandelbeleving. De uiteindelijk winnaar wordt niet alleen beloond met de award “wandelgemeente van het jaar “, daarnaast wordt de winnaar een jaar lang uitgebreid in de kijker gezet door Wandelsport Vlaanderen vzw.

De voorbije maanden kregen Vlaamse gemeenten/steden de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen voor de titel " wandelgemeente van het jaar". Hun kandidaatstelling werd gestaafd door middel van een dossier waarbij ze de realisaties op het vlak van wandelfaciliteiten binnen de gemeente/stad toelichten. Het dossier diende te voldoen aan een aantal criteria en aandachtspunten. Op basis van de ingediende kandidaturen selecteerde de vakjury een shortlist van 5 gemeenten/steden.  De vakjury lette onder andere op de duurzaamheid en toegankelijkheid van de wandelfaciliteiten, de aantrekkelijkheid van het landschap en de inbedding van verkeersluwe wandelwegen, de ontwikkeling van nieuwe wandelmogelijkheden en de externe communicatie  die de gemeente/stad voert.

De voorbije maanden stemden jullie massaal op de vijf genomineerde gemeenten/steden.  Ook de gemeenten/steden zelf voerden een intense promotiecampagne om zich te lauweren tot wandelgemeente van het jaar. Tot 15 september kon iedereen nog stemmen voor de drie genomineerde gemeenten/steden ** die nog kans maken op de begeerde award ' wandelgemeente van het jaar' zijn in willekerurige volgorde:  

LOMMEL
HEUVELLAND
ERPE-MERE

* Wandelgemeente van het jaar is een concept uitgaand van Wandelsport Vlaanderen vzw in samenwerking met Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Natuurpunt en Trage Wegen. De vakjury is samengesteld uit 3 leden van Wandelsport Vlaanderen vzw aangevuld met 4 externe leden. 

** Kandidaten lukraak opgegeven.