NIEUW! OPLEIDING OSMAND - LEER NAVIGEREN MET DE SMARTPHONE

OSMAND-APP Osmand is de afkorting van OpenStreetMaps Android en is een app die je gratis op je smartphone kan installeren. De app is voorlopig enkel optimaal bruikbaar voor Android gebruikers. Aan ...

OSMAND-APP

Osmand is de afkorting van OpenStreetMaps Android en is een app die je gratis op je smartphone kan installeren. De app is voorlopig enkel optimaal bruikbaar voor Android gebruikers. Aan de hand van deze app kan je o.a. gedetailleerde kaarten downloaden en navigeren naar uw bestemming met je smartphone. Je vindt voortaan overal je weg. De mooiste wegeltjes, bestaande wandelingen, vele GR-routes, de wandelknooppunten...je ziet alles op je scherm. Via de navigatiefunctie kom je als voetganger gemakkelijk op je bestemming. Ook interessant is het importeren van een gpx-track: importeer een wandeling en Osmand-app begeleidt je. Evengoed het opslaan van je track kan gemakkelijk. 

De sporttechnische cel was enthousiast over deze app, vandaar gaan er 4 opleidingen door in het voor-en najaar om je wegwijs te maken in deze app, want er valt heel wat over bij te leren.

Voor wie? 
Enkel voor leden van Wandelsport Vlaanderen vzw. Je bezit een smartphone (enkel Android) en je kan er al aardig mee overweg! Let op, de app is wel al beschikbaar voor iOS (Apple) maar de werking is absoluut nog niet optimaal, zodat de opleiding voorlopig enkel gegeven wordt aan Android-gebruikers. 

Data en locaties?
Nadat een eerste reeks opleidingen razendsnel volzet was organizeerden we 4 extra momenten: 

Alle opleidingen van de federatie zijn geannuleerd. wie al was ingeschreven zal worden gecontacteerd voor de praktische afhandeling.

 • Donderdag 9 april 2020 – Sport Vlaanderen Genk, Kattevennen 15, 3600 Genk  -Geannuleerd-
 • Zaterdag 18 april 2020 – Eurovolleycenter, Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde -geannuleerd-
 • Woensdag 6 mei 2020 –Provinciaal Recreatie- en Natuurcentrum De Gavers, Eikenstraat 131, 8530 Harelbeke - geannuleerd-
 • Dinsdag 26 mei 2020 - Sport Vlaanderen Gent, zuiderlaan 14, 9000 Gent -Geannuleerd-
   
 • Vrijdag 21 februari 2020 - Provinciaal Recreatie- en Natuurcentrum De Gavers, Eikenstraat 131, 8530 Harelbeke - volzet-
 • Zaterdag 14 maart 2020 -  Sport Vlaanderen Herentals, Vorselaarsebaan 60, 2200 Herentals - volzet-
 • Vrijdag 27 maart 2020 - Sport Vlaanderen Genk, Kattevennen 15, 3600 Genk - Volzet-

Duur? 
09.30-15.30 (theorie en praktijk)

Kostprijs? 
€ 30,00 (leden Wandelsport Vlaanderen vzw) (enkel voor leden toegankelijk)

Inschrijven? 
Inschrijven is niet meer mogelijk voor het voorjaar. Data voor het najaar komen zo snel mogelijk online. 

Bij inschrijving en betaling verklaar je je akkoord met de betalings- en annulatievoorwaarden

Lees meer

Lees minder

OPLEIDING WANDELBEGELEIDER!

Wil jij ook mensen motiveren om te wandelen? Dan is onze nieuwe opleiding wandelbegeleider misschien wel iets voor jou.  Wandelsport Vlaanderen vzw organiseert terug 5-tal opleidingen wandelbe ...

Wil jij ook mensen motiveren om te wandelen? Dan is onze nieuwe opleiding wandelbegeleider misschien wel iets voor jou. 

Wandelsport Vlaanderen vzw organiseert terug 5-tal opleidingen wandelbegeleider waarbij kennis wordt bijgebracht over o.a. EHBO, veilig wandelen, wandeltechniek en oefenvormen.  Je krijgt een hoop nieuwe ideeën waar je als (toekomstige) begeleider direct mee aan de slag kan. Een wandelbegeleider is in staat om op een correcte en verantwoorde manier een wandelgroep te begeleiden. Verder staat ook plezier voorop en moet het vooral leuk zijn om met een groep op stap te gaan. Tal van wandelclubs organiseren reeds een maandelijks wandeluurtje onder begeleiding van een bestuurder of vrijwilliger van de club. Zo’n wandeluurtje is het middel bij uitstek om wandelen als sport te laten ervaren, om je eigen club/organisatie voor te stellen en om deelnemers op regelmatige basis te laten wandelen. Dit komt zowel de gezondheid als het sociaal contact ten goede. Wie de opleiding tot wandelbegeleider volgt, zal perfect in staat zijn deze wandeluurtjes op een leuke en veilige manier te begeleiden.

De Opleiding 
Thema’s:  (theorie + praktijk)

 • Beweegredenen/gezondheidsvoordelen
 • Veilig wandelen
 • EHBO initiatie
 • Wandeltechniek
 • Warming up/cooling down
 • Oefenvormen (eenvoudige oefeningen)

Duur: 9u tot +/-16u 

Voor wie?
Zowel leden als niet-leden. Je wandelt zelf graag en bent enthousiast en gepassioneerd om eventueel zelf aan de slag te gaan binnen de eigen club/organisatie/gemeente.
Kostprijs: 40 euro (leden Wandelsport Vlaanderen vzw), 50 euro (niet-leden)

Data en locaties?

VOORJAAR

Dinsdag 10/03/2020 - Sport Vlaanderen Genk (Kattevenia), Kattevennen 15, 3600 Genk - VOLZET-
Zaterdag 14/03/2020 - Eurovolleycenter, Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde -Geannuleerd-
Dinsdag 21/04/2020 - Sport Vlaanderen Gent, Zuiderlaan 14, 9000 Gent  -Genannuleerd-
NAJAAR
Zaterdag 07/11/2020 - Sport Vlaanderen Herentals, Vorselaarsebaan 60, 2200 Herentals
Dinsdag 17/11/2020 - Provinciaal domein De Gavers, Eikenstraat 131, 8530 Harelbeke

De inschrijvingen voor het najaar zijn nog niet geopend. Lees het magazine en volg de website om snel op de hoogte te zijn.

Bij inschrijving en betaling verklaar je je akkoord met de betalings- en annulatievoorwaarden

Lees meer

Lees minder

BIJSCHOLINGSDAG INITIATOR WANDELEN 2020

BELANGRIJK! DEZE OPLEIDING IS GEANNULEERD!! Op zaterdag 4/04/2020 organiseert Wandelsport Vlaanderen vzw een bijscholingsdag voor reeds opgeleide Initiators Wandelen. Sinds 2019 werden in de opleid ...

BELANGRIJK! DEZE OPLEIDING IS GEANNULEERD!!

Op zaterdag 4/04/2020 organiseert Wandelsport Vlaanderen vzw een bijscholingsdag voor reeds opgeleide Initiators Wandelen. Sinds 2019 werden in de opleiding Initiator Wandelen een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd, daarom willen we de wandelinitiators die afstudeerden in 2018 en vroeger de kans geven om terug bij te benen en ook mee te zijn met de nieuwe vakken die sinds 2019 worden aangeboden in de opleiding.

Wat?

Zowel de vakken didactiek als veilig sporten preventief werden grondig hervormd.
Voor het vak Veilig sporten preventief werd de volledige inhoud van het vak herbekeken en in samenwerking met de onderzoeksgroep ‘Bewegings- en sportwetenschappen’ van UGent herwerkt naar het ‘Get Fit 2 Sport’-model. De tien preventiestrategieën worden verduidelijkt en vormen de voornaamste inhoud van dit vak. Naast een korte theoretische uitleg komt vooral de praktijk aan bod, praktische oefeningen waarmee jezelf direct aan de slag kan.

Verder deed een nieuw vak Start to Walk zijn intrede. Heel wat mensen willen starten met sporten maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Als wandelinitiator moet je in staat zijn om een wandelgroepje te begeleiden op verschillende niveaus, van absolute beginner tot de betere wandelaar. Je krijgt info mee over trainingsleer maar we trekken ook naar buiten om je heel wat bij te brengen rond wandeltechniek, leuke oefen- en spelvormen, opwarming, cooling-down, …

Verder brengen we ook het thema gezonde voeding onder de aandacht. Voeding vormt naast beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. We geven je tips hoe je dit voor jezelf kan toepassen, maar ook specifiek binnen de wandelsport. Welke voeding moet je voorzien tijdens een wandeltocht en kan je ook zelf aan de slag gaan?

Praktisch

De bijscholing gaat door op zaterdag 4/04/2020 in Herentals.
Adres: Sport Vlaanderen Herentals (sportverblijf), Vorselaarsebaan 60, 2200 Herentals.

8u30-9u: Onthaal
9u-11u: Gezonde voeding
11u-13u: Get fit 2 sport
13u-14u: Middagpauze
14u-17u30: Start to walk

Prijs

€ 15, enkel toegankelijk voor wandelaars die het diploma Initiator Wandelen kunnen voorleggen (afgestudeerd in 2018 of vroeger).
Inschrijven kan via deze link https://forms.gle/JUM43GLsT73tK22C7. Pas na het invullen van het inschrijvingsformulier en na betaling is uw inschrijving definitief.

Voor meer info, mail ons op sport@wandelsport.be

Lees meer

Lees minder

NIEUWE DATA 2020: CURSUS INITIATOR WANDELEN!

Wat? Bij de opleiding tot Initiator wandelen krijgen de deelnemers een algemene én sportspecifieke opleiding. Zo leer je groepen begeleiden, wandelactiviteiten organiseren, veilig en gezond ...

Wat?

Bij de opleiding tot Initiator wandelen krijgen de deelnemers een algemene én sportspecifieke opleiding. Zo leer je groepen begeleiden, wandelactiviteiten organiseren, veilig en gezond sporten, EHBO, werken met kaart en kompas, maar ook met de wandel-gps,.... Een flinke portie bagage waar je direct in de praktijk mee aan de slag kan! De cursus Initiator Wandelen wordt 3 maal per jaar georganiseerd en is een samenwerking tussen de Vlaamse Trainersschool (Sport Vlaanderen) en de sportfederaties Wandelsport Vlaanderen vzw en Gezinssport Vlaanderen vzw. Na het succesvol afronden van deze cursus, beschik je over een erkend diploma en kan je als wandelinitiator aan de slag. Als initiator ben je in staat om op een didactisch correcte manier initiaties te geven, wandelgroepen te begeleiden maar ook om een wandelclub mee te ondersteunen bij hun organisaties.

Voor wie?

Iedereen die interesse heeft in de wandelsport en zich daar verder wil in verdiepen.
Een must voor bestuursleden, wandelorganisatoren en begeleiders van wandeltochten en wandeltrainingen/wandeluurtjes.

De opleiding?

De opleiding omvat in totaal 58 lesuren en loopt over een periode van ongeveer 4 maanden. In 2020 staan er drie opleidingen gepland:

 • Startdatum 08/02/2020 in Gent, locatie: Sport Vlaanderen Gent (Sportverblijf), Zuiderlaan 14, 9000 Gent VOLZET!!
 • Startdatum 01/02/2020 in Herentals, locatie: Sport Vlaanderen Herentals, Vorselaarsebaan 60, 2200 Herentals VOLZET!! 
 • Startdatum 5/09/2020 in Gent, locatie: Sport Vlaanderen Gent (Sportverblijf), Zuiderlaan 14, 9000 Gent   WORDT VERPLAATST NAAR VOORJAAR 2021

De kostprijs is € 170 voor de 4 modules.

Inschrijven?

Inschrijven kan vanaf 24/10/2019 via de website van Sport Vlaanderen, klik hier. 
Voor meer info over de inhoud van de cursus, kan je terecht bij Wandelsport Vlaanderen vzw via sport@wandelsport.be of telefonisch via 050/40.51.46.

Ledenvoordeel?

Wandelsport Vlaanderen vzw betaalt de helft van het inschrijvingsgeld terug aan haar leden bij het succesvol afronden van de opleiding.

Praktisch

Module 1: Algemeen gedeelte Initiator (15u)

• Didactiek 
• Veilig sporten preventief en curatief
    -blessurepreventie door veilig en gezond sporten
    -eerste hulp bieden, reanimatie, sportletsels, eerstehulpmaterialen, … 

Module 2: Sporttechnische module (23u)

• Integreren van wandelaars met een handicap
• Kwaliteitsvolle organisatie: wandelingen met vrije start en groepswandelingen
• Materiaalkennis en -onderhoud in de wandelsport
• Verkeersreglementering bij het wandelen
• Gebruik van kaart en kompas bij het opstellen van wandelroutes
• Gebruik van de wandel-gps in de wandelsport
  Start to Walk 


Module 3: Didactisch-methodische module (16u)

• Didactische oefeningen

Module 4: Stagemodule (4u)

De data voor de cursus

LOCATIE GENT (VOORJAAR)

Module 1: 
• Zaterdag 8 februari 2020, 9u00-17u30
• Zaterdag 15 februari 2020, 9u00-17u30
Module 2&3 :
• Zaterdag 21 maart 2020, 9u00-15u30
• Zaterdag 28 maart 2020, 9u00-17u00
• Zaterdag 4 april 2020, 9u00-17u00
• Zaterdag 9 mei 2020, 9u00-17u30
• Zaterdag 16 en 17 mei 2020, 9u00-16u00 en 9u-16u00 

Module 4:
• Zaterdag 30 mei 2020 - stage, 9u00-13u00

Examen:
• Zaterdag 22 februari 2020 – module 1 09u00 - 12u00
• Zaterdag 6 juni 2020 – module 2          09u00 - 13u00
Herexamen:
• Zaterdag 20 juni 2020 – module 1&2 


LOCATIE HERENTALS 

Module 1
• Zaterdag 01 februari 2020, 9u00-17u30
• Zaterdag 22 februari 2020, 9u00-17u30
Module 2&3:
• Zaterdag 21 maart 2020, 9u00-16u30
• Zaterdag 28 maart 2020, 9u00-16u30
• Zaterdag 18 april 2020, 9u00-17u00
• Zaterdag 25 april 2020, 9u00-17u00
• Zaterdag 9 en 10 mei 2020, 9u00-16u00 en 9u00-16u00

Module 4:
• Zaterdag 23 mei 2020 - stage, 9u00-13u00

Examen:
• Zaterdag 7 maart 2020 – module 1, 9u00-12u00
• Zaterdag 6 juni 2020 – module 2, 9u00-13u00
Herexamen:
• Zaterdag 20 juni 2020 (in Gent!) – module 1&2, 9u00-13u00.

LOCATIE GENT  (NAJAAR)

Module 1: 
• Zaterdag 5 september 2020, 9u00-17u30
• Zaterdag 12 september 2020, 9u00-17u30
Module 2&3 :
• Zaterdag 3 oktober 2020, 9u00-15u30
• Zaterdag 10 oktober 2020, 9u00-17u00
• Zaterdag 17 oktober 2020, 9u00-17u00
• Zaterdag 24 en 25 oktober 2020, 9u00-16u00 en 9u00-16u00
• Zaterdag 31 oktober 2020, 9u00-17u30

Module 4:
• Zaterdag 21 november 2020, stage 9u00-13u00

Examen:
• Zaterdag 19 september 2020 – module 1, 9u00-12u00
• Zaterdag 28 november 2020 – module 2, 9u00-13u00
Herexamen:
• Zaterdag 12 december 2020 – module 1&2, 9u00-13u00 

Lees meer

Lees minder

Opleidingen Wandelbegeleider & Osmand 2020 binnenkort online

De nieuwe data en locaties voor de opleidingen Wandelbegeleider en Osmand komen tegen eind januari 2020 online. 
De inschrijvingen zullen opengesteld worden vanaf 3 februari 2020, gelijktijdig met het verschijnen van het Walking Magazine.